Artikelen

bavOnline

 Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!  

BAV-artikelen


Voorheen was dit het nieuws-item, maar tegenwoordig plaatsen we nieuws van de vereniging op onze Facebookpagina. Wel staan hier een aantal interessante artikelen.

INTELLECTUEEL EIGENDOM

Ot Louw - Augustus 2018
Wat hebben de drie bovenstaande etiketten gemeen?


Het antwoord luidt: ze werden beschuldigd van overtreding van het merkenrecht. De drie betreffende brouwerijen dienden hun naam te wijzigen omdat deze, zij het niet als brouwerij- maar als biernaam, reeds bestond dan wel er te veel op leek.


Op zich is het goed dat deze wet, die is vastgelegd bij de in 1967 opgerichte OMPI (Organisation Mondiale de la Properiété Intellectuelle, in het Engels afgekort tot WIPO) te Genève, bestaat. Zo worden immers de rechten beschermd op intellectueel eigendom. Het is uiteraard niet prettig als iemand een naam gaat gebruiken, die jij al eerder had bedacht. Zeker als dit tot verwarring en misverstanden kan leiden.  Zo heeft de Zeeuwse brouwerij in Hulst vorig jaar zijn naam gewijzigd van De Halve Maan in Vermeersen, omdat er regelmatig materiaal in Hulst werd afgeleverd dat was bedoeld voor de gelijknamige brouwerij in Brugge of andersom. Dit is overigens in alle harmonie geschied.

Hetzelfde geldt trouwens voor De Prael, de brouwerij die in 2002 door Fer Kok werd gesticht als De Parel. Want na een berichtje uit Budel werden de a en de r van plaats verwisseld. Het andere anagram lepra bleek niet zo’n goed alternatief. Twee jaar terug kreeg Nando Servais van de toenmalige brouwerij Pampus een brief van een advocaat, waarin stond vermeld dat brouwerij Huyghe uit Melle – bekend van het Delirium Tremens – bezwaar maakte tegen de naam Pampus, omdat dit teveel zou lijken op hun bier genaamd Campus. Menigeen zal zijn wenkbrauwen hierbij hebben opgetrokken. Nando had geen zin om tijd, geld en energie te steken in een juridisch gevecht en veranderde zijn bedrijfsnaam in Pontus.


Enkele maanden geleden viel ook bij Vincent Verhaar een soortgelijke brief op de deurmat, omdat AB-InBev de naam Julius al in gebruik had voor een van haar bieren, gebrouwen te Hoegaarden. Ook Vincent ging de strijd niet aan. ‘Ze staan in hun recht’, zo liet hij me weten, en hij veranderde zijn merknaam in Jovius.


Kortom, bij de Belgische advocatuur zitten blijkbaar mensen die de hele dag zitten te googelen, speurend naar - meer of minder bizarre – gelijkenissen van biertjes en brouwers.


Ik ben heel benieuwd wie de volgende is…


Brouwerij De Parel
Brouwerij Pampus
Brouwerij Julius
Budels Parel
Campus
Julius
Pontus Brewing
Jovius