Gekroonde Valk wordt Poesiat & Kater

bav

 Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!  

Gekroonde Valk wordt Poesiat & Kater


Tekst: Ot Louw

Foto: Ot Louw 

Tijdens de presentatie van de Van Vollenhoven’s Stout 2016 begin november vorig jaar werd door beide oprichters van de Stichting De Gekroonde Valk, Eymert van Manen en Pieter Teepe, beide neigend naar de 70, bekend gemaakt dat zij een stapje terug doen en het zullen overlaten aan de drie J’s en Dafne. ‘Wij willen een beetje hangen op het nieuwe terras en met enige regelmaat een nieuw biertje op tafel krijgen’, is het begrijpelijke standpunt van beide heren.


De nieuwe stoutversie, Van Vollenhoven’s Extra Stout, gebrouwen bij Troost, werd gepresenteerd in het nieuwe pand aan de Polderweg in Amsterdam-Oost, dat weliswaar geheel is overkapt, maar waar nog flink wat moet gebeuren eer de opening, voorjaar 2017, kan plaatsvinden. De ongeveer 200 aanwezigen kregen op de beamer te zien hoe het er uit moet gaan zien. Verder werden de drie J’s aan de aanwezigen, waaronder vele buurtbewoners, die via crowdfunding een geweldig kapitaal voor de brouwerij bijeen hebben gebracht, voorgesteld: Jesse van Vollenhoven, die de zaak zal gaan runnen, Julian Alvarez, de brouwmeester en Jorn Stouten en zijn partner Dafne van den Boom, die de horecatak voor hun rekening zullen nemen.


Vanwaar die naamsverandering? De 3J’s & D vonden de naam Van Vollenhoven waarschijnlijk iets te oubollig en kozen voor de Poesiat & Kater, bekende historische figuren, die nauw verbonden zijn aan de oorspronkelijke brouwerij. Bart Poesiat was voorman-timmerman en Klaas Kater was voorman-metselaar bij De Gekroonde Valk. Hun bekendheid danken beide heren echter aan hun strijd voor de arbeidersemancipatie en met name als oprichters van sociale woningbouwvereniging Patrimonium. Klaas Kater heeft er een straatnaam in talloze steden aan overgehouden. Bart Poesiat iets minder, maar toch hebben Amsterdam, Veenendaal en Ridderkerk een Poesiatstraat.


In het prachtige boek ‘Geloof in de Brouwerij’ van Rolf van der Woude, dat een tweede druk zal krijgen, staat de geschiedenis van beide heren beschreven.


ISBN 978 90 5937 2351