bavOnline

Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!

Excursie naar Brouwerij Kees in Middelburg

Tekst: Jeroen Rood en Benjamin Bouman

 

Op zaterdag 26 maart jongstleden waren we te gast bij brouwerij Kees in Middelburg.

Een brouwerij die pas één jaar bestaat, en nu al een ruim assortiment aan heerlijke en

verrassende bieren in huis heeft. En niet te vergeten met brouwers die hun vak goed

beheersen en de nodige kennis in huis hebben. Dat bleek wel tijdens de uitleg die wij

van hen kregen. Als eerste nam Hans Brits het woord. Later nam Sjors, één van de

brouwers, het roer over, regelmatig aangevuld met tekst en uitleg door Kees.

 

We kregen eerst een heerlijk biertje voorgeschoteld, namelijk Just Another IPA. Wij kregen de indruk dat deze bij de meesten wel in de smaak viel. Tijdens het proeven gaf Sjors ons de nodige uitleg over het bier. Later gingen we de brouwerij in, waar we de nodige uitleg kregen over het brouwproces en over de achtergrond van beide brouwers. Natuurlijk werden er regelmatig vragen gesteld. Meestal was Sjors aan het woord, want de naamgever van deze brouwerij Kees brouwde ondertussen gewoon door. Maar gelukkig nam hij ook de tijd en de moeite om iets over zichzelf te vertellen en zijn bieren.

 

Een leuke feitje: men zegt wel dit is een echt Zeeuws streekproduct, maar weten jullie waar bijvoorbeeld het water vandaan komt? Nou, uit de Biesbosch (een watergebied in Noord-Brabant). De grondstoffen komen ook buiten de stad vandaan. En zelf kom ik uit Rotterdam. En toch noem je dit een echt streekproduct?

 

De brouwerij zit in een mooie loods, waar alle processen van brouwen tot aan het vullen van de flessen plaatsvinden. De flessen worden natuurlijk voorzien van mooie etiketten. Toch bijzonder als je het ons vraagt voor een brouwerij die net een jaar bestaat en al zo’n groot succes heeft. Op de foto tref je een mooi overzicht wat er allemaal in deze brouwerij staat, zoals brouwketels en lagervaten. De bieren worden min of meer in de Engelse stijl gebrouwen. Ook zagen we houten vaten om de bieren een aparte smaak te geven.

 

Rondom ons zagen we een heerlijke voorraad bier voor de verkoop in Nederland en daar buiten. Want met trots vertelden beiden heren dat hun bier ook in grote hoeveelheden wordt afgenomen in het buitenland. Ze noemden enkele landen waar het bier verkocht wordt. Ook vertelde Sjors erbij dat hij graag ziet dat zijn bieren in Azië verkocht gaan worden.

Nadat we alles over het brouwen te weten waren gekomen en vragen hadden gesteld gingen we verder met onze proeverij. Een Pale Ale Citra, een Farm House IPA en tenslotte een zwart bier: de Export Porter 1750. Ook werden we verwend met heerlijk hapjes bij het proeven van de bieren. We zaten prima op kratten en tafels gemaakt van pallets. Hoe toepasselijk in deze (Zeeuwse) brouwerij?

 

Nadat we allen genoten hadden van deze bieren met de nodige uitleg namen

de brouwers nog het woord. Als dank kregen zij van de BAV een mooie

herinnering aan ons bezoek. Werd ook zeer gewaardeerd. En wij kregen als

dank een mooie gevulde enveloppe met diverse nieuwe etiketten er in.

 

Kortom, het was voor de meesten een bijzondere ervaring om kennis te maken

met deze mooie brouwerij, de brouwers en hun bieren. Eenieder ging met een

tevreden (bier)hart huiswaarts.