bavOnline

 Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!  

Excursie naar Fortbrouwerij Duits & Lauret

Tekst: Martin Hitters

Foto's: Jan Reint Tolsma 

Na de vorige perfect geregelde excursie per touringcar naar 2 brouwerijen in België (voor mij de

eerste keer) kon ik niet wachten op de volgende. Ik heb de vraag gekregen een verslag te maken

van de excursie van zaterdagmiddag 5 november naar Fortbrouwerij Duits en Lauret.


Mijn idee om met het openbaar vervoer te gaan, kreeg best wel een raar staartje. Met de trein naar Utrecht was geen probleem. Vervolgens met de bus naar Vianen ook geen probleem. Maar als je dan vanuit de bus jouw andere bus ziet wegrijden voelt dat wel als een nederlaag. Wachten we gewoon op de volgende dachten we nog met onze jeugdige naïviteit. 1 uur wachten dus, paniek!! Maar hulde voor Jos Hilhorst!! Na een telefoontje van mij, ging hij meteen wat regelen, en reden wij iets later in een luxe auto naar het Fort.


Ook voor deze excursie was weer veel belangstelling, volgens de telling 32 personen. De Heer Marco Lauret heette ons welkom in het proeflokaal op zijn fort. Zijn mede firmant Daniëlle Duits moest helaas verstek laten gaan i.v.m. droeve familie omstandigheden.


Het proeflokaal was deze dag voor het eerst open voor bezoekers. Wij kregen eerst een welkomstdrankje, een blond bier.

Vervolgens trokken we naar buiten voor een leuke en leerzame wandeling over het fortcomplex waar we veel over de historie te horen kregen. Enkele onderdelen van het complex waren toegankelijk, andere onderdelen niet vanwege aanwezige vleermuizen. Het was zeer beslist de moeite waard. Er is echter nog heel veel werk aan de winkel. 

Eerste prioriteit is nu het operationeel krijgen van de brouwerij gelegen in het proeflokaal. Het heeft de nodige vertraging opgelopen maar de verwachting is nu toch dat de eerste brouwsels einde 2016 op deze locatie geproduceerd kunnen worden.


Dat deze mensen nog tijd hebben om zo’n lekkere bieren te maken verbaasde mij. De stout, de Biére de garde brune en houtgerijpte rook dubbelbok vielen ook goed in de smaak. Het lijkt mij een enorme en haast onmogelijke uitdaging voor de huidige brouwers, om maar steeds weer een beter product te ontdekken en te fabriceren. Ik houd het maar op nuttigen en laat het maken maar aan de knappe koppen over.


Naar mijn mening waren de bieren van zeer goede kwaliteit, en dat kon je ook zien in de winkel na afloop waar menigeen nog wat inkopen deed voor thuis.