bavOnline

Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!

Excursie naar Brouwerij Dampegheest in Limmen

Tekst: Jeroen Rood

 

Op zaterdag 7 maart jl. waren wij als BAV-leden te gast bij deze bierbrouwerij in Limmen. We konden genieten van een mooie en interessante uitleg over deze brouwerij, gegeven door onze gastheer Kees Koot.

 

De naam van de brouwerij komt van een herenhuis genaamd “Huize Dampegheest” dat tegenover de brouwerij op het voetbalveld van V.V. Limmen heeft gestaan. In 1846 is dit gebouw helaas gesloopt aldus brouwer Kees Koot. Ook is het leuk om te melden dat zelfs een brouwer uit Haarlem in dat huis heeft gewoond: de heer Gerrit Schouten van de brouwerij “De Olifant” in de periode 1632 en 1680. Als je het logo van de brouwerij bekijkt zie je dat het silhouet van dit huis in het logo terug komt, aldus door Kees met gepaste trots verteld.

 

We kregen eerste een korte uitleg over het bierbrouwen binnen deze brouwerij. Alle processen van bierbrouwen tot het uiteindelijk bottelen van de flessen (33 en 75 cl) en vaten worden binnen de eigen brouwerij allemaal zelf gedaan. Dat geldt ook voor het vullen, de etiketten plakken en de kroonkurken met een stempel er op plaatsen. En dat mag gerust gezegd is toch uniek voor een kleine zelfstandige brouwerij. Nadat de flessen gevuld zijn, geëtiketteerd en voorzien van een dopje worden de flessen nog een tijdje bewaard in de warme kamer. De statiegeldvrije flessen worden in dozen verpakt. Voor een kleine brouwerij is dat voordeliger dan kratten.

 

Tijdens zijn uitleg kregen we de volgende bieren te proeven met de nodige uitleg hierover: Manus, een licht blond bier van 4.8%. Tevens vertelde Kees erbij dat het betreffende biertje vernoemd is naar Herman Zomerdijk, mede-eigenaar van deze brouwerij en ook was hij brouwer. Maar helaas is hij vorige jaar overleden. Toch een mooi eerbetoon om zo iemand te herdenken. Toen kregen we de volgende biertje te proeven: Skoftig. Een speciaalbier met 7.6%. En het volgende biertje was: Merakels. Kees vertelde erbij wat het biertje zo bijzonder maakt: er is verse wei toegevoegd tijdens het brouwproces. Wei is een bijproduct dat ontstaat bij het maken van kaas. En daarom is het ook heerlijk om dit bier te drinken met een stukje blauwkaas, aldus Kees. Een leuk weetje.

 

De afsluiting van deze mooie en smaakvolle middag in Limmen was Zware Hufter: een gerstenwijn

met een alcoholpercentage van 10.0%. Natuurlijk smaakten deze bieren voor de meesten onder ons

naar meer. Maar gelukkig hadden ze hier al rekening mee gehouden. We konden na afloop zeven

verschillende bieren kopen om er thuis nog van na te genieten. En daar werd dan ook gretig

gebruik van gemaakt. Kees vertelde nog dat het voorjaarsbier Ut 1e Kieft-ai, een Lentebock, al bijna

zover was om aan de liefhebbers aan te bieden. Het zou in de verkoop gaan vanaf 22 maart,

tijdens het Lentebock Festival in Limmen, een bierfestival samen met enkele collega’s brouwerijen.

 

Dit jaar worden alle etiketten weer vernieuwd. Ze worden voorzien van een barcode. Voor de

verzamelaars weer een hele klus om deze allemaal aan hun verzameling toe te voegen.

 

Bij het naar huis gaan kregen de deelnemers van de gastheer nog een leuke goodiebag mee.

Met daarin etiketten, viltjes en voor de opener-verzamelaars een bijzonder exemplaar. Dit werd

zeer gewaardeerd door de meeste verzamelaars en bierliefhebbers.

 

Kortom het was weer een geslaagde en mooie bierexcursie. Daarom dank aan Hans Brits en Kees Koot voor deze mooie excursie, uitleg over deze brouwerij en de heerlijke bieren met bijpassende hapjes die we mochten proeven.

Onder het schrijven van dit artikel geniet ik ondertussen van een heerlijk biertje van deze brouwerij.

 

Brouwerij Dampegheest