Biernieuws september 2011

Deze pagina bevat nieuwsfeiten uit de bier- en brouwerijwereld. Mocht je een interessant nieuwtje weten op bier- en/of brouwerijgebied, laat het ons dan weten! Je bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld. Email naar: webmaster@bav.nl


Bierbrouwer Olm failliet

29 september 2011 - Bierbrouwer Olm is donderdag failliet verklaard. Dat heeft directeur Marc Schneider bevestigd. Het bedrijf vocht de afgelopen tijd een juridische strijd uit met Heineken, dat de veel kleinere concurrent betichtte van vals spel. Dat konden wij niet winnen, zei Schneider. De acht werknemers van het bedrijf Olm, dat geen eigen brouwerij heeft maar bier inkocht in Duitsland, zijn hun baan kwijt. De directeur zei goede hoop te hebben dat van de opbrengst van de failliete boedel in elk geval de leveranciers kunnen worden betaald.
De rechter bepaalde vorige maand in kort geding dat Olm merkinbreuk pleegde door zijn veel goedkopere bier in nagevulde Heinekenfusten aan de man te brengen. Het bedrijf had 30 dagen de tijd gekregen om daarmee te stoppen. Er loopt een bodemprocedure om schadevergoeding tegen Olm. In afwachting daarvan had Heineken beslag laten leggen op bezittingen van het in Weesp gevestigde bedrijf. Daardoor kon Olm zijn schuldeisers niet betalen en restte volgens Schneider niets anders dan faillissement aan te vragen.

bron: De Financiële Telegraaf


Stichting Erfgoed Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers

28 september 2011 - AB InBev heeft afgelopen vrijdag aan de Stichting Erfgoed Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers een recht van licentie op het gebruik van het merk “Drie Hoefijzers” verleend voor het bewaren en bewaken van het erfgoed van de voormalige Drie Hoefijzersbrouwerij. Hierbij valt onder meer te denken aan het gebruik van het merk als naam voor de Stichting, voor de inrichting van een Brouwerskamer in de voormalige Drie Hoefijzers brouwerij of op een andere passende locatie in de gemeente Breda.
De Stichting Erfgoed Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers zet zich in voor de bevordering van de belangstelling voor en instandhouding van de cultuurhistorische monumenten en waarden van Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers. AB InBev ondersteunt de initiatieven van de Stichting en is verheugd met de inzet van de Stichting. Naast het gebruik van het merk heeft AB InBev enkele goederen van de bierbrouwerij in bruikleen gegeven en een initiële donatie toegezegd.
Door de samenwerking, waar een donatie onderdeel van is, kan de Brouwerskamer, een multifunctionele ruimte, die in principe onderdeel zal zijn van een mogelijk horecabedrijf in het Oude Brouwhuis, realiseren.

bron: AB InBev


Grolsch terug naar geboortegrond in Groenlo

28 september 2011 - Bierbrouwer Grolsch en de stad Groenlo, gemeente Oost Gelre, worden volgend jaar letterlijk herenigd. Grolsch gaat namelijk vanaf het najaar 2012 weer werken vanuit haar geboortestad Groenlo. De activiteiten van de Grolsch drankenhandel in Enschede, de drankenhandel in Babberich en de afdeling Horeca Services (allen werkzaam onder de organisatie "De Klok Dranken") worden samengevoegd in het pand aan de Bolwerkweg 5 te Groenlo. Vanaf volgend jaar zullen voor De Klok Dranken in totaal 58 medewerkers werkzaam zijn vanuit Groenlo. Zowel Grolsch als de gemeente Oost Gelre kijken uit naar deze hereniging.
Uit diverse omgevingsanalyses is Groenlo als meest geschikte locatie voor de nieuwe vestiging van De Klok Dranken naar voren gekomen. Groenlo ligt voor Grolsch en De Klok Dranken gunstig qua bevoorrading van klanten in Oost-Nederland. Bovendien ligt de stad in het hart van het gebied met de grootste klantdichtheid qua evenementen voor de brouwer. Daarnaast hebben ook de personele impact, en dan met name de reistijd voor medewerkers, en de historische band met Groenlo een rol gespeeld bij de keuze voor de stad.
Er is gekozen voor een pand aan de Bolwerkweg 5 op het regionale bedrijventerrein Laarberg. Het pand is in aanbouw en zal de komende maanden naar de wensen van Grolsch en De Klok Dranken worden aangepast. Het plan is om een deel van de kantoorruimte (700 m2) en de aangrenzende hal (5500 m2) in het najaar van 2012 te gaan betrekken.

bron: Grolsch


Bierfestival Oirschot

26 september 2011 - Op 2 oktober 2011 vanaf 12:00 uur bij Café Buitenlust, Spoordonkseweg 5, Oirschot (NB) de na-zomer editie van het bierfestival Oirschot. Op deze dag draait bij ABT Café Buitenlust alles weer om speciaalbier (craft beer). Er zijn 20 tappunten met verschillende bieren op fust, waaronder diverse bokbieren.
Verder kunt u kiezen uit maarliefst 1200 verschillende speciaal bieren. Zoals u wellicht weet hebben we een prachtige, grote koeling vol met heerlijke bieren. Helaas is ook onze ruimte beperkt, dus voor de bieren geldt wel: op = op.
Hobbybrouwer Kees Rommelse zal tijdens het festival een live demonstratie bierbrouwen geven, zodat u kunt zien hoe een bier gebrouwen wordt.
Oirschot ligt tussen Eindhoven en Tilburg en is overdag/begin avond prima te bereiken en verlaten met de bus, mocht u geen BOB kunnen vinden. Station Best is dan het dichtste in de buurt (zo’n 6 kilometer).

bron: bierfestival Oirschot


Sint Christoffel Bier - 25 jaar!

26 september 2011 - Sint Christoffel Bier bestaat op 26 september 2011 maar liefst 25 jaar! Een goede reden om een uitzonderlijk bier te brouwen: Christoffel XXV
Dit bier is van het vat verkrijgbaar bij diverse speciaalbier cafés in het hele land. Geniet u liever thuis, verwen uzelf dan met een 2 ltr fles XXV, landelijk verkrijgbaar bij alle Mitra winkels maar ook bij diverse slijters in Roermond. Dit unieke brouwsel is een bier met alles erop en eraan. Met maar liefst 25° Plato, 10,25% alc. vol. en 25 uur brouwen, doet dit bier het zilveren jubileum eer aan. Deze gelimiteerde editie is dankzij haar hoge alcohol% ongelimiteerd houdbaar. Een prachtig bewaarbier van Nederlandse bodem.
Dit donkere ondergistende bier, vergist in klassieke open kuipen en met een maandenlange rijping, past in de legende van de heilige Sint Christoffel die zijn doel met veel geduld nastreefde. Daarom zeggen wij: “Christoffel XXV jaar, Legendarisch* sterk en zwaar”
Terug naar de bron... Trots terugkijkend op deze 25 jaar zien we dat onze - met diverse awards en prijzen bekroonde - bieren wereldwijd gedronken en gewaardeerd worden. Bieren gebrouwen op klassieke, inmiddels unieke, wijze! Open gisting: Gist is een levend organisme, waarvoor goed gezorgd moet worden. De slechte bitterheid eruit, al het goede van de frisse hop blijft! Geduldige Rijping: een zeer lange koude rijping zorgt ervoor dat ons bier perfect op smaak komt! De bieren van Christoffel rijpen 8 tot 16 weken, en zijn daarmee de geduldigste bieren. Uiteraard worden de bieren niet gepasteuriseerd & niet gefilterd en zo behouden we 100% smaak. Bier zoals Bier moet zijn, Vers en Puur!
Christoffel kijkt ook al vast 25 jaar vooruit. Er wordt geïnvesteerd in kwaliteit en capaciteit en het verkoopteam wordt uitgebreid om zo nog meer mensen kennis te laten maken met deze kwalitatieve bijzondere bieren. Eén van de plannen is om een nieuwe locatie met proeflokaal te openen!
*De legende van Christoffel". Hij was als jonge man al groot en sterk en besloot om de machtigste op aarde te dienen. De koning die hij diende was bang voor de duivel. Maar de duivel voor wie hij ging werken was bang voor Christus. Maar hoe kon hij Hem vinden? Een kluizenaar zei: “Ga naar de woeste rivier en help passanten oversteken”. Op een dag hoorde hij een kinderstem: “kun je mij naar de overkant dragen?” Hij nam zijn stok, nam het kind op zijn schouders en liep de rivier in. Het water steeg en het kind werd zo zwaar dat zij bijna verdronken.
Uitgeput haalden zij de oever. “Wat was jij zwaar, het leek alsof ik de hele wereld heb gedragen!” Het kind antwoordde: “Je hebt niet alleen de wereld gedragen”, het openbaarde zich als Christus en doopte de man “Christoffel”, hij die Christus draagt.

bron: Christoffelbier


Derde bierfestival in de Arkduif weer druk bezocht

24 september 2011 - Het was weer genieten geblazen in bierbrouwerij De Molen waar voor de derde keer het internationale Bierfestival wordt gehouden. Van heinde en verre kwamen de fijnproevers, om te genieten van de bijzondere bieren die gebrouwen worden in Bodegraven. Mede-eigenaar John Brus Wij gaan niet voor het standaard werk, ons bedrijf produceert momenteel 18 verschillende soorten bier. Wij willen ons onderscheiden door innovatief te zijn. De brouwerij heeft al vele internationale prijzen gewonnen met zijn bieren. Momenteel produceert brouwerij De Molen 2.500 hectoliter bier, waarvan circa 80% naar het buitenland gaat. En niet alleen kwamen de bierliefhebbers van over de grens, maar ook enkele buitenlandse bierproducenten waren aanwezig aan de Overtocht. Vertegenwoordigers uit België, Engeland, Denemarken, Zweden, Italië en Noorwegen presenteerden vol trots hun brouwsels. Het weer werkte afgelopen vrijdag goed mee, hetgeen erg belangrijk is voor ieder festival. Zon, een draaiende molen en bier zijn de juiste ingrediënten voor elke festijn. De medewerkers en de vrijwilligers hebben alles uit de kast gehaald om dit feest tot een groot succes te maken

bron: RTV Bodegraven


Etiket Weizen bier van brouwerij Maallust is het beste etiket van 2011.

18 september 2011 - Tijdens de 56e BAV - bier en verzameldagen die op zaterdag 17 sptember j.l. is het etiket Weizen bier van de nieuwe brouwerij Maallust uit Veenhuizen het beste bieretiket van 2011 geworden. Een deskundige jury bestaande uit Fiona de Lange, Sander van Werkhoven, Dick Wildeman en Jan van der Kerkhof bogen zich over 10 etiketten die in de finale zaten van deze verkiezing. De BAV-leden hadden tijdens de voorjaarsruilbeurs die gehouden werd in Groningen de 10 finalisten mogen kiezen uit 50 inzendingen van brouwerijen uit Nederland.Nummmer 2 werd het etiket Gouveneur speciale en de nummer 3 werd het etiket Hopruiter van de Scheldebrouwerij. Er was ook nog een opmerking over een mooi etiket en dat was Lente Zoentje van Breugems brouwerij daarop miste de jury de bierige link. In 2010 was Blond van brouwerij De Graaf van Heumen de beste.


bron: BAV


Mooiste bieretiket op 56ste verzamelaarsdag

15 september 2011 - Bier- en verzamelaarsvereniging BAV houdt zaterdag 17 september in Uden haar 56ste, internationale Bier- en Verzamelaarsdag. Hier zijn ook verschillende, Nederlandse brouwerijen aanwezig. Daarnaast wordt de winnaar van de verkiezing Mooiste Bieretiket 2011 bekendgemaakt. Er worden circa 1.200 verzamelaars uit binnen- en buitenland verwacht. Die krijgen dan het volgende voorgeschoteld: zo 150 ruiltafels met diverse bierartikelen zoals glazen, etiketten, viltjes, kroonkurken en andere brouwerij- en biergerelateerde artikelen. Ook is er een bijzondere veiling met verschillende zeldzame en bijzondere bierartikelen. Tijdens deze dag wordt verder de winnaar bekendgemaakt van de BAV-etikettenverkiezing 2011. Tijdens de voorjaarsbeurs konden de BAV-leden hun stem uitbrengen op 50 verschillende bieretiketten van Nederlandse bierbrouwerijen. 10 etiketten gingen door naar de finale. De jury van de verkiezing bestaat uit Fiona de Lange, Proost-redacteur Sander van Werkhoven, Dick Wildeman en Jan van de Kerkhof. In 2010 won het etiket van brouwerij De Graaf van Heumen Blond.

bron: Proostmagazine


Eigen bier van slootwater

14 september 2011 - Een riviertje kabbelde door een groen veld. Aan de oever stonden wilde bloemen en klaver. Hoe zal dit landschap smaken, vroeg eco-kunstenaar Henriette Waal (28) zich af. Ze nam de proef op de som en maakt nu met een ingenieus systeem van ketels en buizen bier van buitenwater. Met die zelfgebouwde installatie – die ze De Buitenbrouwerij noemt – rijdt Waal door het land. Ze wil mensen de ambacht van bier brouwen bijbrengen. Of op zijn minst laten zien hoe bier gemaakt wordt. ‘Bier brouwen is eigenlijk een manier om water te zuiveren’, vertelt Waal. En dus kan bier ook van ordinair slootwater worden gemaakt. Om bier te maken wordt het slootwater eerst gekookt met mout. Suikerwater met een hoop pulp is het gevolg. Dat drinkt lastig, dus filtert Waal het water uit de brij. Die pulp houdt tegelijkertijd steentjes en kiezeltjes tegen. Handig, want zo krijgt de consument geen steen in de maag. Waal brouwt haar bier samen met lokale amateurbrouwers. Bier uit Den Haag smaakt anders dan bier uit Tilburg, omdat het water er anders smaakt. Waal gebruikt ook wilde planten en kruiden uit omringende volkstuinen. Commerciële brouwerijen gebruiken hop, maar het kruid absint bijvoorbeeld geeft diezelfde bittere smaak. Lavendel is ook lekker, mits met mate gebruikt. Tip voor de doe-het-zelf-brouwer een biertje is geen muntthee. Al die kruidenbladeren moeten er dus weer uitgevist worden. En hobbybierbrouwers die geen moestuinen willen afstruinen, moeten blond bier maken. Daar komt nauwelijks een kruid aan te pas. Waal krijgt wisselende reacties op haar brouwerij. Toen ze in België bier met water uit de rivier Schijn maakte, kwam de brouwer van Duvel langs. Die vond 3 procent alcohol veel te weinig. Ook ontving de kunstenaar verschillende verzoeken van vrouwen die willen leren brouwen. Daarom geeft Waal op zondag 2 oktober, tijdens het eetfestival Dag Hap in Den Haag, een workshop Brouwen voor Vrouwen. In de bierwereld overheerst de mannencultuur. Het lijkt mij leuk om tijdens het brouwen eens gesprekken met vrouwen te voeren. Maar Waal geeft op 9 oktober ook een workshop Brouwen voor Iedereen, en op 16 oktober een workshop Brouwen voor Kinderen.


bron: De Pers


Brouwerij Dampegheest goed bezig

13 september 2011 - Als zijnde een lokale brouwerij vernemen we niet vaak wat van Brouwerij Dampegheest in Limmen. Al jaren kabbelen ze rustig voort, de verkoop vindt plaats via één slijterij in het dorp en een enkele horecagelegenheid. Maar met de aanschaf van drie nieuwe gist-lagertanks gaat daar verandering in komen. Zo’n 20 brouwsels van 300 liter maken per jaar is erg leuk en meer dan een hobby. Doch op deze manier blijft de vraag groter dan het aanbod; zeker als de bieren zich in kwaliteit en smaak goed ontwikkeld hebben. Er staat al een tijdje een 8 hl installatie klaar om de 3 hl te vervangen. Vooralsnog vonden de drie heren het wel belangrijk dat er eerst aan een paar randvoorwaarden werd voldaan. Eén ervan was dat er een afvul- en etiketteerlijn operationeel zou zijn, want 300 liter afvullen en beplakken is al wat, laat staan 800 liter. Welnu, na veel gesleutel, gesmeer en geprobeer werkt de machine naar tevredenheid. De tweede voorwaarde was het verhogen van de lagercapaciteit. Meer bier brouwen is goed, maar je moet het wel kwijt kunnen! Daarom zijn er in China drie gist-lagertanks van 2000 liter voor Limmen gefabriceerd, waar twee brouwsels per stuk in kunnen en bij een zwaar bier waarschijnlijk zelfs drie. Die zullen medio september in Nederland arriveren en – als alles volgens planning gaat – met de Nederlandse Brouwerijdagen op 24 en 25 september in de brouwerij glimmen. Daarna kan de nieuwe installatie in gebruik worden genomen, waarmee de metamorfose voltooid is. Want naast bovenstaande zaken is de centrifugeerketel vervangen, zijn er nieuwe etiketten ontworpen, zijn er nieuwe doppen met eigen logo in de maak en worden de bieren tevens op wegwerpflessen van 33 cl afgevuld. Ook zal de verkrijgbaarheid in de horeca vergroot worden en wordt er gekeken welk distributiekanaal past bij de wensen van Kees, Rinus en Herman

bron: bier.blog.nl


Vijf vrouwen brouwen eigen bier

7 september 2011 - Onlangs presenteerde Ruud van Moorst van de Amersfoortse brouwerij de Eem het Tasty Lady bier. Voor dit project heeft van Moorst vijf vrouwen benaderd en gevraagd of ze zelf een bier wilden gaan brouwen. Deze dames hebben ieder hun sporen op biergebied reeds ruimschoots verdiend en ze waren direct enthousiast. Onder toezicht van van Moorst hebben ze zelf een recept ontwikkeld, waarna ze ook zelf hebben gebrouwen.
Dit project is tot stand gekomen, omdat van Moorst zich ergerde aan de manier waarop de vrouw als bierconsument wordt neergezet. De grote brouwerijen benaderen de vrouw met vaak zoete fruitbieren en ciders. Ruud van Moorst is ervan overtuigd dat veel vrouwen wel degelijk een volwaardig speciaalbier kunnen waarderen en zeker niet onder doen voor de man. Dit merkt hij ook op de vele bierfestivals, waar Brouwerij de Eem aanwezig is.
Om die reden heeft van Moorst een half jaar geleden vijf biervrouwen gevraagd om de Tasty Lady te gaan ontwikkelen. Tasty Lady is een blond bier geworden van 6,2%. Niet te zoet, maar juist zachtbitter met fruitige tonen in de smaak en aroma. Een bier met een bite.
Het concept, dat vijf vrouwen zelf een bier hebben gebrouwen uit protest tegen de bestaande vooroordelen, is niet onopgemerkt gebleven. Vele landelijke kranten en media hebben inmiddels aandacht geschonken aan dit bijzondere project.
Inmiddels is reeds ruim 20.000 liter gebrouwen van de Tasty Lady. Tasty Lady is verkrijgbaar bij alle betere slijters in de regio. Daarnaast bij alle 270 filialen van de Mitra. Cafe Zomaar op de Appelmarkt heeft de Tasty Lady op de tap. Voor meer info: www.tastylady.nl

bron: De Stad Amersfoort


Kies hieronder een maand voor het biernieuws van afgelopen maanden: