bavOnline

Dé vereniging voor bier- en verzamelliefhebbers!

Excursie naar Brouwerij Berghoeve in Den Ham

Tekst: Hans Brits

 

Zaterdag 3 oktober 2015 waren wij te gast bij Berghoeve Brouwerij in Den Ham. Helaas maar een klein groepje van 11 personen maar daarom zeker niet minder gezellig.

 

Jurgen en Geralda Bootsveld hebben elkaar leren kennen op de opleiding levensmiddelentechnologie. Zo zijn ze al vroeg gaan experimenteren op een studentenkamer met bierbrouwen en dat hebben ze daarna eigenlijk niet meer los kunnen laten. 15 jaar zijn ze als amateurbrouwer actief geweest alvorens ze in 2010 op een prachtige locatie in het Twentse Den Ham als zelfstandige bierbrouwer aan de slag ziin gegaan. Het eerste bier dat ze in 2010 heeft uitgebracht heette “Vuurdoop” en dit bier zat ook in de proeverij tijdens de excursie, een pittig en wat zoetig donkerkleurig bier van 8%.

 

Na ontvangst met koffie en cake en de introductie door Jurgen kregen wij een “Khoppig” te

proeven. “Khoppig” is één van de IPA’s in het assortiment van Berghoeve brouwerij. Het is

een licht biertje qua alcohol (4%) maar vol van smaak. Aan het eind van het koken is

aromahop toegevoegd en na de eerste gisting Amarillohop welke een prachtige citrusachtige

geur en smaak aan het bier geeft.

 

Na dit eerste proefglaasje kregen wij een kijkje in de brouwerij waar een brouwketel staat met

een inhoud van 750 liter. Hier kregen wij een 2e proefglaasje “Hammer Brand”. “Hammer Brand”

is een Chili Porter, een zwart roosterig bier met 4% alcohol. Het verrassende aan dit bier is dat

je heel subtiel de smaak van spaanse peper proeft. Ik vond het een echte aanrader.

 

Na de rondleiding stonden er lekkere hapjes op tafel en konden we genieten van de reeds genoemde “Vuurdoop”. Vervolgens kregen wij nog een proefglaasje “Hammer Blont”, een lekker doordrinkbaar fris blond bier van 6%. Natuurlijk mocht de “Tsjuster” niet ontbreken tijdens de proeverij. Tsjuster is het Friese woord voor duister en is een hommage aan Friesland en Bolsward waar Jurgen en Geralda het brouwen hebben geleerd.

 

De “Tsjuster” is ontwikkeld op verzoek van ons aller Harry Pinkster, zo is het verhaal. Het bereiken van zijn 10.000ste etiket in zijn verzameling moest gevierd worden met een eigen bier, op zijn verzoek een iets zwaardere variant van de India Black Ale: de Imperial India Black Ale met een alcoholpercentage van 10%. Wat een heerlijk bier is dit, een echte genieter. Inmiddels zijn hier ook 2 Barrel Aged varianten van verschenen: de Jura Whisky Heavy Peated Barrel Aged en de Red Wine Barrel Aged. Jurgen had voor alle deelnemers nog een envelopje met etiketten en een viltje beschikbaar.

 

Paul Procee als vertegenwoordiger van het bestuur overhandigde namens de BAV een BAV-zuiltje als herinnering aan ons bezoek. Nadat de meeste deelnemers wat hadden ingekocht om thuis nog eens te kunnen nagenieten van deze heerlijke bieren, keerde iedereen huiswaarts.

 

Jurgen en Geralda nogmaals hartelijk bedankt voor een bijzonder gezellige middag.

 

Brouwerij Berghoeve
Excursie met de BAV naar Brouwerij Berghoeve
BAV-excursie bij Brouwerij Berghoeve
Excursie Brouwerij Berghoeve